Een terugblik van recente activiteiten.

Voor indrukken van 2017-2018 zie onderaan de pagina.

 

5 september 2018

Opening seizoen door filosoof Miriam van Reijen Geluk(t)

Op 5 september opende Miriam van Reijen het jaarprogramma van ZIEL. Er was veel belangstelling voor haar lezing over geluk. Aan de hand van filosofische denkers gaf zij verschillende definities van geluk. Volgens een van hen, Epicuris is de afwezigheid van pijn en angst een vorm van geluk. Er is geluk dat je toevalt en er is geluk in de vorm van je gelukkig voelen; wanneer iemand zich  in een gelukkige situatie of gemoedstoestand bevindt. Zij betoogde dat vooral onze gedachten een leidende rol spelen in ons gevoel van onbehagen en welbevinden. Er ontstond volop interactie tussen de aanwezigen onderling en de filosoof.

 

 

Het was ruim tien uur toen Quinten van de Rhoer de bijeenkomst afsloot, maar ook na de afsluiting werd er onder het nuttigen van een  drankje nog volop gesproken over de filosofische stellingen die Van Reijen had besproken.

  

 

De meesten deelnemers gingen met meer vragen naar huis dan waarmee ze waren gekomen. Maar is dat niet de kern van filosofie?

Hand outs van Miriam

 

23 september

Oud en gelukkig

Op zondag 23 september trad Marc de Koninck op in het trouwkerkje aan het van Bergenplein. Zijn levensliedjes met vaak rake teksten ontroerden en vermaakten zijn gasten. De ongemakken van het ouder worden, waaronder de digitale snelweg, liefde en seks veroorzaakten veel herkenning, zo bleek uit de reacties van het publiek. De vergeetachtigheid kwam aan bod in een liedje over het ‘seniorenmoment’ en ook de participatiemaatschappij werd bezongen. Het geluk van babyboomers, spirituele zonnepanelen en hoe het lente kan worden in de herfst van je leven. Alledaagse onderwerpen, die door de Konick prachtig werden verwoord en door de aanwezigen met veel aandacht werden beluisterd.

Een optreden dat deze  grijze zondagmiddag in september voor enkele uren glans gaf en zeer de moeite waard.

 

28 september

Filosofisch café de kleine waarheid, Vreugde

Met 12 mensen was de ruimte in de pastorie van de Petruskerk in Leur goed gevuld. Al tijdens de inleiding van Alida van Veldhoven, ontspon zich een geanimeerd gesprek. Vreugde is vooral lastig te bewaren bij tegenslag. Deelnemers noemden ziekte en verlies als voorbeelden van tegenslag. Daarmee omgaan vraagt een vorm van acceptatie vond men. En dat is ook één van de acht pijlers voor een leven met vreugde vertelde Alida. Zij haalde haar inleiding uit het boek van vreugde van de Dalai Lama en Desmond Tutu. Na o.a. perspectief en humor werd wat langer stilgestaan bij vergeving. Is daar dan geen genoegdoening bij nodig? Zoals in onze rechtspraak? Desmond Tutu zei in het getoonde filmpje dat je niet terug moet slaan. Bedenk dat ieder mens fouten maakt en beperkt is. Neem even afstand van het gebeurde, voel de pijn die je is aangedaan. Vergeet het ook niet. En vergeef de ander dan in je hart. Dan ben je vrij om de relatie te herstellen. Of juist niet, om zo ruimte te krijgen voor nieuwe relaties. Vergeven maakt je vrij van de ander. Uit een praktijkvoorbeeld bleek dat vergeven niet voor iedereen even eenvoudig is. Met een kop koffie in het begin en een glas wijn of fris wat later, werd gezellig, met interesse en respectvol met elkaar gesproken.

 

We kijken uit naar het volgende café op 26 oktober met Miriam van Reijen. Zij zal Stoïcijnse levenskunst behandelen.

26 oktober Meditatie door het jaar

Alida vertelde een verhaal en droeg later een gedicht voor. Het is niet zo belangrijk de inhoud ervan weer te geven. Meer ging het om langs deze geleide weg rust te vinden.

Zij maakte de verbinding tussen buiten en binnen in het gebouw waar we bijeen waren. De metafoor voor wat wij ervaren aan dingen buiten ons en wat we binnen ons zelf gewaar zijn.

Bij het voorportaal, de tussen ruimte tussen buiten en binnen, hebben we letterlijk stil gestaan, maar ook in rond gelopen. De grote deuren achter ons sloten ons af van buiten. Het voorportaal met glazen deuren en een prachtige rozet daarboven was de overgang naar de binnenkant, de andere kant waar veel meer licht scheen.

Eenmaal terug op onze plaatsen was er ruimte voor stilte. En met elkaar is het stiller dan wanneer je dit alleen zou doen. Ik voelde mij verbonden met de anderen, maar vrij. Alles is goed wat je denkt of juist niet denkt en alleen maar voelt. Met je ogen gesloten. Ontspannen en die rust met je proberen mee te nemen.

Zo goed om de dag mee te beginnen. Het was een mooie ervaring die ik mee neem.

26 oktober

Filosofisch café de kleine waarheid, Stoïcijnse levenskunst

Stoïcijnse levenskunst werd vrijdagavond met verve besproken. Miriam van Reijen bood uitspraken aan van Epictetus en een gedicht van Nicolaas Beets. Ze liet ons kauwen op woede, angst, schuld en onze oordelen/ normen als bronnen van lijden. Stoïcijns is niet passief en gevoelloos, maar juist actief en het leert ons bewust te zijn van onze gedachten. Dat bleek een ABC-tje. Een gebeurtenis is wel de aanleiding (A), maar onze gedachten over die gebeurtenis (B) leidt tot een negatieve emotie (C). Dus anders denken helpt ons al. Nu nog oefenen.

 

Handouts zie Maken van ABCDEtje en  Stoïcijnse levenskunst
Site van Miriam van Reijen: http://www.miriamvanreijen.nl/

Stoïcijnse tekst
Geef me de moed om alles te veranderen wat in mijn vermogen is en
geef me de kracht om te accepteren wat ik niet kan veranderen en
de wijsheid om het onderscheid te zien.
Epictetus.

Gedicht

Een mens lijdt dikwijls 't meest
    Door 't lijden dat hij vreest
    Doch dat nooit op komt dagen.
    Zo heeft hij meer te dragen
    Dan God te dragen geeft.

Soms aangevuld met:

    Het leed dat is, drukt niet zo zwaar
    Als vrees voor allerlei gevaar.
    Doch komt het eens in huis,
    Dan helpt God altijd weer
    En geeft Hij kracht naar kruis.
Nicolaas Beets

28 oktober
Mantrazang en dans

Wat was dat nou, mantrazang en dans? Zondagmiddag 28 oktober. Het klinkt als een spirituele bijeenkomst. En het was een heel gezellige bewegelijke middag. Eerst wat liedjes oefenen, zittend in een kring. Die liedjes zing je een paar keer achter elkaar. En na de koffie met wat eenvoudige pasjes erbij. Het leek wat op zo’n Griekse dans in een kring. Nou ben ik wat stijfjes voor mijn gevoel en de juiste toon pakken lukte ook niet altijd. Maar dat was geen bezwaar. Mantra komt natuurlijk wel uit spirituele tradities. Dat betekent nog niet dat het bloedserieus moet zijn. Heb plezier in het leven en als je het moeilijk hebt zing dan een liedje of melodie dat je opbeurt. Wees dankbaar voor wat je (nog) wel hebt. Dit soort eenvoudige wijsheden zaten er in. De stralende zon door de ramen, verlichtte ondertussen de witte muren van het sfeervolle trouwkerkje.

1 november

Zielsveel herinneringen

Vóór in de Van Goghkerk stond een glazen brug waar van twee kanten licht op scheen. Verder was er geen licht. Er speelde zacht muziek van een harp of gitaar. Tot Alida op de muziek van Rapsodie in Blue haar gedicht/ verhaal/ bezinning voordroeg. Met daarna weer even stilte. Een gevoelig soort ceremonie ter herinnering van onze geliefde overledenen. Heel mooi vond ik. Na afloop een kop thee. Eenvoudig, sober, precies goed voor mij.

 

11 november

Trio A Kholem

Trio A Kholem was vrolijk, ontroerend en gezellig. Met ongeveer dertig mensen een goede bezetting in de Van Gogh kerk. Liedjes over het leven. Weliswaar het leven uit de joodse gemeenschap van jaren terug. Maar verlies, tegenslag en geluk zijn voor alle mensen gelijk. De harmonica gaf een gevoelige sfeer. De korte uitleg van Livonne was verhelderend en soms zelfs leerzaam. Alles bij elkaar leverde dat een plezierige zondagmiddag op. 
 
 
24 december
 
Nachtwake
Met muziek van Blokfluitensemble " En Passant" van de nieuwe Nobelaer
In de Van Gogh kerk.
 
De verlichting aangebracht en een kerstboom neergezet, met lichtjes. Een diapresentatie van mensen op weg. Op zoek naar geluk. Zoals de vrijheidsmars van Martin Luther King, de zoutmars van Gandi, de Joden uit de film over Oscar Schindler. Tijdens de bijeenkomst waren drie vrouwen symbool voor deze zoektocht en naar analogie van de drie wijzen uit het Oosten van het kerstverhaal, ook op zoek. Aanleiding om ook aan de aanwezigen te vragen wat voor hen geluk betekende, wat zij tegengekomen waren of gevonden hadden. De blokfluiten aangevuld met eenvoudig pianomuziek, versterkte de rustige reflectieve sfeer. Na afloop werd kerststol en glühwein genuttigd. Met een opkomst van zo'n 60 mensen een sfeervolle bijeenkomst.
 
25 januari
Ontspullen
Liza voor haar tiny house
 
Minimalistisch
Mini-wat? Nou, gewoon, leven met weinig. In een klein huisje, met weinig spullen. Liza van Velzen doet het en vertelde er vrijdagavond 25 januari over. Bij Zin In Etten-Leur. Minder spullen kost minder en je hebt er minder omkijken naar. Allemaal verloren energie, vindt Liza. Ze was veel aan het werken en van de weinige tijd die ze over had moest ze te veel tijd aan haar huis(houden) besteden. En ik werkte vooral om dat allemaal te betalen, zegt ze. Draai het eens om. Tijd is het meeste waard, want je krijgt er niet meer van. En kies dan bewust wat je er mee doet. Iets nuttigs voor de maatschappij, vond ze. In ieder geval iets wat je voldoening geeft. Zo heeft ze bewust gekozen waar ze haar geld aan uitgeeft en wat ze spaart voor dromen en noodzakelijke dingen. En geef bewust wat weg! Zo kan je je tijd ook indelen in potjes was een suggestie van een deelnemer. Of juist geen potjes maken om je vrij te voelen. Want al dat geregel en ge-plan kost ook energie. Ze sloot af met beelden van de natuur. Voor haar (en voor ons allemaal) een bron van energie en rust.
 
8 februari
Wielen als basis voor identiteit
 
 
Wielen als identiteit was vrijdag 8 februari in het XEL gebouw bij het station in Etten-Leur. Gerda Godrie schetste een stuk positiever beeld van woonwagenbewoners dan we gewend zijn. Met een overheid die jarenlang te weinig deed aan de voorzieningen voor deze groep. Het is geen criminele groep, dat zijn allemaal vooroordelen. Haar jarenlange onderzoek heeft ze weergegeven in haar boek 'Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen".