Een terugblik van recente activiteiten.

Voor indrukken van 2017-2018 zie onderaan de pagina.

 

5 september 2018

Opening seizoen door filosoof Miriam van Reijen Geluk(t)

Op 5 september opende Miriam van Reijen het jaarprogramma van ZIEL. Er was veel belangstelling voor haar lezing over geluk. Aan de hand van filosofische denkers gaf zij verschillende definities van geluk. Volgens een van hen, Epicuris is de afwezigheid van pijn en angst een vorm van geluk. Er is geluk dat je toevalt en er is geluk in de vorm van je gelukkig voelen; wanneer iemand zich  in een gelukkige situatie of gemoedstoestand bevindt. Zij betoogde dat vooral onze gedachten een leidende rol spelen in ons gevoel van onbehagen en welbevinden. Er ontstond volop interactie tussen de aanwezigen onderling en de filosoof.

 

 

Het was ruim tien uur toen Quinten van de Rhoer de bijeenkomst afsloot, maar ook na de afsluiting werd er onder het nuttigen van een  drankje nog volop gesproken over de filosofische stellingen die Van Reijen had besproken.

  

 

De meesten deelnemers gingen met meer vragen naar huis dan waarmee ze waren gekomen. Maar is dat niet de kern van filosofie?

Hand outs van Miriam

 

23 september

Oud en gelukkig

Op zondag 23 september trad Marc de Koninck op in het trouwkerkje aan het van Bergenplein. Zijn levensliedjes met vaak rake teksten ontroerden en vermaakten zijn gasten. De ongemakken van het ouder worden, waaronder de digitale snelweg, liefde en seks veroorzaakten veel herkenning, zo bleek uit de reacties van het publiek. De vergeetachtigheid kwam aan bod in een liedje over het ‘seniorenmoment’ en ook de participatiemaatschappij werd bezongen. Het geluk van babyboomers, spirituele zonnepanelen en hoe het lente kan worden in de herfst van je leven. Alledaagse onderwerpen, die door de Konick prachtig werden verwoord en door de aanwezigen met veel aandacht werden beluisterd.

Een optreden dat deze  grijze zondagmiddag in september voor enkele uren glans gaf en zeer de moeite waard.

 

28 september

Filosofisch café de kleine waarheid, Vreugde

Met 12 mensen was de ruimte in de pastorie van de Petruskerk in Leur goed gevuld. Al tijdens de inleiding van Alida van Veldhoven, ontspon zich een geanimeerd gesprek. Vreugde is vooral lastig te bewaren bij tegenslag. Deelnemers noemden ziekte en verlies als voorbeelden van tegenslag. Daarmee omgaan vraagt een vorm van acceptatie vond men. En dat is ook één van de acht pijlers voor een leven met vreugde vertelde Alida. Zij haalde haar inleiding uit het boek van vreugde van de Dalai Lama en Desmond Tutu. Na o.a. perspectief en humor werd wat langer stilgestaan bij vergeving. Is daar dan geen genoegdoening bij nodig? Zoals in onze rechtspraak? Desmond Tutu zei in het getoonde filmpje dat je niet terug moet slaan. Bedenk dat ieder mens fouten maakt en beperkt is. Neem even afstand van het gebeurde, voel de pijn die je is aangedaan. Vergeet het ook niet. En vergeef de ander dan in je hart. Dan ben je vrij om de relatie te herstellen. Of juist niet, om zo ruimte te krijgen voor nieuwe relaties. Vergeven maakt je vrij van de ander. Uit een praktijkvoorbeeld bleek dat vergeven niet voor iedereen even eenvoudig is. Met een kop koffie in het begin en een glas wijn of fris wat later, werd gezellig, met interesse en respectvol met elkaar gesproken.

 

We kijken uit naar het volgende café op 26 oktober met Miriam van Reijen. Zij zal Stoïcijnse levenskunst behandelen.