Binnenkort

Geen activiteiten gevonden

Lukt het? 

Het was niet makkelijk en toch is het me gelukt. Dat geeft veel voldoening. Moeten we geluk daar zoeken? Zit het in dingen die we fijn vinden en zolang er niets ergs gebeurt? Volgens  filosoof Miriam van Reijen, kun je heel verschillend naar geluk kijken. Wij zijn trots dat zij op 5 september ons programmajaar opent, met een inleiding rond dit thema. We kijken er naar uit!

 

 

 

 

Datum: 5 september 

Tijd: 20.00-22.00 uur

Plaats: Lambertuskerk
Markt 62 4875CG Etten Leur 

Aanmelden kan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toegang €7 

Hierna het krantenbericht

Filosoof Miriam van Reijen komt spreken over geluk(t)

 

Etten-Leur- Op woensdag 5 september komt filosoof en schrijver Miriam van Reijen spreken over geluk. Geluk(t) is het nieuwe jaarthema van Zin In Etten-Leur (ZIEL) dat de komende tijd in tal van activiteiten centraal staat.

 

Miriam van Reijen (Breda, 1946) is afgestudeerd in de sociale filosofie en ethiek en in de cultuur- en godsdienstsociologie. Van 1973 tot 1985 was zij o.a. wetenschappelijk medewerker filosofie aan de medische faculteit van de Universiteit Nijmegen, en docent aan diverse hogere beroepsopleidingen. Na een verblijf van 6 jaar in Latijns-Amerika woont zij sinds 1990 weer in Breda. Vanaf 1996 is zij docent aan de Senioren Academie Brabant (HOVO) van de Universiteit Tilburg.

Ook schreef ze verschillende boeken over Spinoza en over de Stoicijnen. In haar boek ‘Stoïcijnse levenskunst: evenveel geluk als wijsheid’, laat ze  aan de hand van alledaagse voorbeelden zien hoe het mogelijk is om te leven zonder irritaties en teleurstelling. 

Van Reijen geeft een inleiding op het jaarthema Geluk en opent daarmee de reeks activiteiten die ZIEL in het nieuwe seizoen op het programma heeft staan.

ZIEL richt zich op iedereen die op het terrein van kunst, cultuur, zingeving en spiritualiteit verdieping zoekt, ongeacht geloof of religie.

Op het programma staat een aantal filosofische cafés onder de naam de Kleine Waarheid. Zij hebben dit seizoen elk een eigen thema dat steeds door iemand wordt ingeleid als leidraad voor een zinvolle discussie.  Zo komen het Boedhisme, compassie, de Socratische dialoog, de Stoicijnen, minimalistisch leven door ontspullen, vreugde en condities voor geluk aan bod. Deze filosofische cafe’s  worden altijd op een vrijdagavond gehouden.

Rondom Allerzielen wordt het thema Zielsveel herinneringen uitgewerkt. Een gelegenheid voor het liefdevol gedenken van familie of vrienden die je dierbaar waren.

Het muzikale aanbod bestaat uit Nederlandse en Jiddische levensliedjes, zang en mantradans en in het programma zijn ook enkele meditatie-sessies opgenomen.

Op 24 december wordt de Kerstwake gehouden. Die krijgt invulling door een zeer modern en eigentijds kerstverhaal dat nog nader wordt uitgewerkt. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal  dit kerstverhaal binnen of buiten worden uitgebeeld.

De weg naar het woonwagenkamp is bezaaid met vooroordelen en dat komt aan bod tijdens een presentatie van de geschiedenis  en de bijzondere cultuur van autochtone woonwagenbewoners, Roma en Sinti.

Daarnaast biedt Ziel het komende jaar veel kunstuitingen; de jaarlijkse expositie in samenwerking met het Munnikenheidecollege, kunst door mensen met een beperking, en een grote activiteit in samenwerking met kunstenares Wilma Borm en diverse Etten-Leurse groeperingen die momenteel nog in de voorbereidingsfase verkeert.

Het programma wordt traditioneel afgesloten met de Zonnewendewandeling. Zodra het programma compleet is, wordt het op de website geplaatst, www.zininetten-leur.nl

 

De lezing over Geluk(t) wordt gehouden in de Lambertuskerk aan de Markt. Aanmelden  is gewenst, maar niet verplicht. Aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt 7 euro.