Binnenkort

Geen activiteiten gevonden

Wielen als basis van identiteit                   

De weg naar het woonwagenkamp ligt bezaaid met vooroordelen. Woonwagenbewoners, Roma en Sinti  worden vaak gestigmatiseerd en gediscrimineerd.
Voor velen onder ons is een woonwagenkamp een vreemde leefwereld. Meer kennis over de herkomst, woonwijze, arbeid, onderwijs, religie en rituelen van woonwagenbewoners is de beste manier om vooroordelen te overwinnen.

Cultuurhistorica Gerda Godrie-van Gils heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar  de geschiedenis van woonwagenbewoners. Ondersteund door filmfragmenten vertelt zij over de bijzondere cultuur van deze bevolkingsgroep.

 

 

 

Datum: 8 Feb.

Tijd: 20.00-22.00

Locatie: Gebouw XEL Het gekleurde gebouw tegenover het station
Stationsplein 25, 4872 XL Etten-Leur

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toegang: €5,-

 

Het boek 'Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen, een eeuw woonwagenbewoners in Noord-Brabant 1918-2018' 

werd op 11 oktober 2018 in Den Bosch op de AVANS Hogeschool gepresenteerd. Zie het krantenbericht

Gerda is lid van ZIEL en is inleider van deze lezing

Hierna is het krantenbericht weergegeven


 

'Ontluisterend boek' over geschiedenis Brabantse woonwagenkampjes

 

DEN BOSCH - Een 'nieuwe wake up-call' voor de overheid. Zo noemde Avans-lector Sjaak Khonraad vanmiddag het boek dat Gerda Godrie-Van Gils uit Etten-Leur heeft geschreven over de geschiedenis van de Brabantse woonwagenkampjes. ,,Dit is een waarschuwing voor beleidsmakers die denken dat problemen over gaan als je het er eenvoudigweg niet meer over hebt", aldus Khonraad.

 

In het donderdagmiddag bij Avans gepresenteerde boek beschrijft Godrie-Van Gils hoe de overheid al honderd jaar lang 'zigzagbeleid' voert ten aanzien van de woonwagenbewoners. Dan weer werden ze in grote kampen bij elkaar gezet, dan weer moesten ze verspreid worden over de gemeenten. ,,En altijd werd dan het meest miserabele stukje van de grond uitgekozen", zo beschrijft de 74-jarige cultuurhistorica. Het 'permanente wantrouwen tussen bewoners en overheid' benoemt ze als de rode draad in de geschiedenis van de Brabantse woonwagenbewoners. 

Problemen zijn 'ontluisterend' 

Brabant is de provincie die de meeste woonwagenbewoners herbergt: meer dan 1500. Volgens Godrie komt dat ook omdat de landelijke overheid veel kampers met zachte hand naar Brabant en Limburg dirigeerde. Omdat vrijwel alle woonwagenbewoners katholiek zijn, zouden ze in het zuiden het beste gedijen. Maar met de meerderheid van de Brabantse woonwagenbewoners gaat het helemaal niet goed: de werkloosheid is hoog, de integratie met de samenleving laat veel te wensen over en op veel kampjes is criminaliteit aan de orde van de dag. ,,Brabant is geen uitzondering en toch is het boek ontluisterend om te lezen", zo zei Khonraad gistermiddag bij de boekpresentatie in Den Bosch. 

De tekst gaat verder onder de foto

Schrijfster Gerda Godrie-van Gils: de overheid voerde een 'zigzagbeleid' ten aanzien van de woonwagenkampjes
 
Schrijfster Gerda Godrie-van Gils: de overheid voerde een 'zigzagbeleid' ten aanzien van de woonwagenkampjes © BD
Nadat de Nationale Ombudsman vorig jaar een vernietigend oordeel uitsprak over de gemeenten die er een 'uitsterfbeleid' op na hielden voor de woonwagenbewoners, spoorde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deze zomer aan op een ruimharterige opstelling van het lokaal bestuur. Ook in veel Brabantse gemeenten zijn te weinig standplaatsen voor de aanwas van woonwagenbewoners. In Heesch  en Mill voerden bewoners vorige week nog actie voor meer plaatsen.
Het boek 'Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen, een eeuw woonwagenbewoners in Noord-Brabant 1918-2018', is vanaf morgen voor 24 euro 50 te koop. Het is uitgegeven door Eburon