De activiteiten van het seizoen 2017-2018 zijn hierna kort veerbeeld. 

 

Café de kleine waarheid. 6 bijeenkomsten door het jaar. De ronde tafel als metafoor: ieders inbreng is even belangrijk. Luisteren en elkaar bevragen over thema's van alle dag gaf open, persoonlijke en verrassende gesprekken.

De ronde tafel

Zingen met Paulien. Zingen maakt vrolijk en geeft energie. Je moet toch iets van gêne overwinnen. Maar daarna heb je er plezier in. Je blijkt zelfs meerstemmig te kunnen zingen. 

 
Film 'A Simple Life' ter inspiratie op Allerzielen. Oud verzorgd jong en later omgekeerd. De kwetsbare mens moet een keer afscheid nemen. Verbondenheid die ongemerkt diep in het leven verankerd blijkt.

Allerzielen. We vieren de verbondenheid van onze eigen naasten tot over de grens. Eenvoud en aandacht. In de oude Van Goghkerk bij het stadhuis.

 

Kerstwake. Tijdens de langste nacht. Vanaf nu komt het licht weer terug. Feest rondom een lichtje was de titel van het rode draad lied. Terug naar waar het ook al weer om begonnen was. De keizer in het verhaal moest letterlijk van zijn hoge troon afstappen. Ook wij moeten dat soms doen. Alleen dan kan je de ander bereiken en begrijpen waar het om gaat.

 

 

Bibliodrama. Verplaats je in een persoon uit een verhaal. Je voelt weerstand of juist begrip. Zo reageer je dus. Soms met verbazing. Je bevraagt elkaar het te verhelderen. Als je dat wil. Een tikje spannend, herkenbaar voor jezelf. Een heel eenvoudige en effectieve vorm.

  

Expositie met het Munnikenheide college. Een jaarlijks evenement. Dit jaar tussen kwetsbaarheid en kracht. De leerlingen drukten dit uit met opvallende resultaten! 

   

 

Tegelijkertijd exposeerde glaskunstenaar Ad Engelen in de Apostelzaal. Met zijn werken maakte hij letterlijk en figuurlijk een glazen brug tussen kwetsbaarheid en kracht. Midden in de sfeervolle Lambertuskerk in en onder het licht van de glas in loodramen van de kerk vond tweemaal een glas in lood workshop plaats onder de bezielende leiding van de Bredase kunstenaar Martin de Groot. 

  

 

 

Zonnewende. De jaarlijkse wandeling. De langste dag, het hoogtepunt van de natuur, vol en rijk. Samen met kerst de beweging in ons allen, van donker naar licht en omgekeerd. Kwetsbaar en krachtig tegelijk. 

 

 

We zien je graag terug in het nieuwe seizoen. Het programma 2018-2019 kan je al bekijken. Kleine wijzigingen kunnen nog plaatsvinden.

Het team van Zin in Etten-Leur

 

 

 


Hierna een artikel met indrukken van de expositie Munnikenheide College en de workshop glassnijden

 

Expositie Munnikenheidecollege: Tussen kwetsbaarheid en Kracht

 

Etten-Leur- Op zaterdag 19 mei opende Henny van het Hof in aanwezigheid van wethouder Jan van Hal en het bestuur van de Mariaparochie de expositie Tussen Kwetsbaarheid en kracht in de Lambertuskerk aan de markt.

 

Na de openingswoorden van Jan Engbers van ZIEL en Henk van Harssel van de Mariaparochie, nam  Henny van het Hof, directielid van het Munikkenheidecollege, het woord. Vervolgens werd op ludieke wijze, met bewegende tekst en onder luid geknal van confetti-kanonnen, de expositie geopend.

 

Het jaarlijks terugkerende  evenement kwam weer tot stand in samenwerking met de stichting ZIEL en het Munnikenheidecollege. Het jaarthema van Ziel ‘Een glazen brug’ werd door de leerlingen verbeeld met allerlei technieken. Na de verkenning van diverse materialen op kracht en kwetsbaarheid werd een keuze gemaakt. Veel transparante materialen werden gebruikt en gevormd tot allerlei creatieve uitingen om zowel de kwetsbaarheid als de kracht van de materie tot uiting te brengen. Daarnaast maakten zij gebruik van elektronica en multimedia.

Het was indrukwekkend om te zien hoe de leerlingen door middel van teksten en gedichten hun persoonlijke kwetsbaarheid en daarmee juist hun kracht lieten zien. Veel leerlingen vonden hun geëxposeerde werkstuk in de kerk ineens veel meer waard dan op school. Volgens Miep van Lokven- Mulder is de samenwerking met de leerlingen en de docenten Mary Vincenten en Maarten de Vught ieder jaar heel prettig. Het is een vloeiend dynamisch proces dat met veel enthousiasme door de docenten gedurende het schooljaar  wordt begeleid. Zo ontstond ook spontaan de keuze van materialen en de titel van dit project. Dat maakt deel uit van het lesprogramma Cultuur en Kunstzinnige Vorming (CKV)  waar verschillende klassen aan deelnemen. Het project draait al acht jaar en is een prima gelegenheid om de wisselwerking tussen de leerlingen en de maatschappij tot stand te brengen.”

Bij hun bezoek aan de tentoonstelling kregen leerlingen van hun docenten een aantal opdrachten te verwerken waarmee zij punten konden verdienen.

Tijdens de openingsuren van de kerk konden bezoekers ook genieten van het werk van glaskunstenaar Ad Engelen. De expositie werd zondag 27 mei afgesloten. In tegenstelling tot andere jaren viel  de publieke belangstelling dit jaar tegen. Jammer, want het prachtige werk  van de leerlingen en van glaskunstenaar Engelen hadden wel wat meer aandacht verdiend.

 

Etten-Leur- Tijdens de expositie van het Munnikenheide college in de Lambertuskerk werd een tweetal workshops  Glas-in-lood  aangeboden. Onder leiding van Martin de Groot maakten de deelnemers een fraai glas-in-lood werkstuk.

 

Martin de Groot gooide veertien jaar geleden het roer om en ging zich bekwamen in de glas-in-lood technieken. In zijn atelier te Breda werkt hij aan nieuwe glas-in-lood opdrachten, aan restauratie of reparatie. Daarnaast geeft hij workshops aan particulieren, maar ook bedrijven kunnen zich voor deze activiteit aanmelden.

Bij de vervaardiging van glas-in-lood gaan techniek en creativiteit samen, zo bleek tijdens de workshop. Alle deelnemers mochten hun eigen  kleuren  kiezen het materiaal verwerken tot een compositie. Het verwerken van het materiaal sloot mooi aan bij het thema van de expositie Tussen kwetsbaarheid en kracht, dat door de leerlingen van het Munnikenheidecollege zo prachtig wordt verbeeld.

Na een minicollege over de eigenschappen van glas, lood en diverse gereedschappen mochten de deelnemers zelf aan de slag. De techniek van glas snijden leek simpel, maar dat was in de praktijk best moeilijk. Ook het solderen vroeg enige oefening. Met aanwijzingen en hulp van  De Groot ontstonden er langzaam  leuke werkstukken. Na een inspannende bijeenkomst ging iedereen tevreden met een mooi werkstuk naar huis.